Ceo tekst mogu da vide samo registrovani članovi! Registracija je BESPLATNA i možete se registrovati ako kliknete OVDE
13. jun. 2006.
PROIZVODNJA BUKOVAČE
U poslednje vreme bukovača se sve više uzgaja na različitim poljoprivrednim nusproizvodima, npr. slami različitih žitarica pomešanoj s različitim omerima, pleve, piljevine itd. Pokazalo se da micelij mnogo brže prorasta takve hranjive podloge nego drvo, pa čitav ciklus uzgoja traje dva do, najviše tri meseca. Pored toga su i prinosi veći, pogotovo ako se uzgaja u zatvorenim klimatizovanim i adekvatno osvetljenim prostorijama. Proizvodnja bukovače sve se više širi, tako da bi mogla ugroziti primat najuzgajanijih gljiva, šampinjona.
Ima više razloga za to:
jednostavno se uzgaja
uzgaja se na različitim podlogama
velika tolerancija prema temperaturi, od 5 do 30C
nema velikih rizika pri uzgoju, kao, npr., kod šampinjona