Najbolje knjige o kulinarstvu i šta kulinarske knjige čini vrhunskim
Prehrana je neodvojivi deo svake civilizacije, pre svega zbog osnovne ljudske potrebe za hranom. To je čini neophodnom, pa su se prvi ljudi u najranijim stepenima razvitka učili načinima na koje se hrana može obrađivati. Od tog trenutka, razvija se vrsta istorije paralelna socio-ekonomskom razvoju čoveka, koja vrši neosporiv uticaj na čoveka. U pitanju je istorija hrane i čovekove ljubavi prema njoj.
Danas rado čitamo knjige o kulinarstvu. Jedne su od najprodavanijih na policama knjižara i prenatrpanim stranicama sajtova. Štampaju se na najkvalitetnijem papiru, sadrže neverovatno ilustrovane recepte, i čini se da im ništa više ne manjka, da preostaje još samo da skuvaju ručak umesto nas. Komercijalni uspeh je za takve knjige zagarantovan, a mi predstavljamo put kulinarstva do najboljih kulinarskih knjiga današnjice.
Evolucija kulinarstva od prehrane do umetnosti - važan faktor razvoja knjiga
Vremenom je nastalo kulinarstvo - umetnost kuvanja. Ovako ishrana nije ostala puki način preživljavanja, već se njoj, kao neizmerno važnoj za život, posvetila posebna pažnja. Razvijanjem kulinarstva širom sveta nastaju i najrazličitije tradicije u kuvanju, koje su i neke od glavnih odlika civilizacija i njihovih običaja.
Mnoge škole i svetski univerziteti danas su posvećeni učenju kulinarskim veštinama. Kvalitet kulinarstva je postao i jedan od najvažnijih odrednica kada je reč o oceni restorana, a čak se na osnovu ovoga dodeljuju i nagrade za najbolje restorane i kuvare (Mišelinove zvezdice npr.).
Paralelno s razvitkom kulinarstva, unapređivali su se i aparati za kuvanje, pa danas na raspolaganju imamo bezbroj aparata koji mogu olakšati ovaj proces, mada su nekad kvalitetne šerpe bile sve što je potrebno.
Znanja o kuvanju od davnina se prenose s kolena na koleno, uglavnom putem knjiga recepata, a prva je napisana još u IV veku, na latinskom jeziku i zvala se De re coquinaria ("Umetnost kuvanja"). Vrhunski kuvari i pasionirani gurmani obožavaju da uče o hrani, a neretko se odlučuju da napišu knjigu i inspirišu kuvare, ali i one koji to (bar u svojoj kuhinji) žele da postanu i na njih na ovaj način prenose svoje znanje.
Međutim, kako u moru knjiga pronaći onu iz koje ćete naučiti najviše? Po čemu se knjige o kulinarstvu uopšte razlikuju? Ko su ljudi koji ih pišu? Pitanja je bezbroj, a u nastavku teksta potrudićemo se da na njih i odgovorimo, a damo Vam i preporuku za najbolje knjige o kulinarstvu.
Ko piše knjige o kulinarstvu?
Knjige o veštini i umetnosti kuvanja počele su da se pojavljuju u ranom modernom dobu. One su uglavnom sadržale samo recepte, dok moderne knjige čitaoce edukuju i instrukcijama o tehničkom sklopu kuhinje, kao i menadžmentu i organizaciji kuvanja.
Ove knjige najčešće su bile namenjene domaćicama i profesionalnim kuvarima, a i pisali su ih one. Neke od njih tada su poslužile kao osnove i svojevrsne “biblije” nacionalnih kuhinja: The Joy of Cooking (SAD), La bonne cuisine de Madame E. Saint-Ange (Francuska), The Art of Cookery (UK), Il cucchiaio d'argento (Italija), and A Gift to Young Housewives (Rusija).
Vremenom kulinarstvom u kući sve više počinju da se bave i muškarci, a kuvari i kuvarice edukovali su se i razvijali svoje veštine, te pisanje knjiga na sebe uglavnom preduzimaju oni - profesionalni kulinari. Najpoznatiji kuvari koji su napisali popularne knjige su: Yotam Ottolenghi, James Bird, Julia Child, Alice Waters, Jamie Oliver i mnogi drugi. Razvijaju se i čitave teorije i nauke o kulinarstvu, pa knjige pišu i vrhunski “teoretičari”, a ne samo praktičari kuhinje: Harold James McGee , Lin Roseto Casper, Alton Brown, kao i mnogi drugi.
Šta to knjige o kulinarstvu čini dobrim?
Iz knjiga o kulinarstvu ne uče se samo recepti, već i odlike nacionalnih kuhinja, kao i odlike čitavih civilizacija. Iz ovih knjiga može se saznati puno toga o samoj hrani, ukusima i njihovom slaganju. Može sa naučiti i šta je to što određena jela čini nutritivno vrednim i dobrim, a šta ne. Šta je ono što hranu čini zdravom i zbog čega određena jela prijaju ljudskom organizmu, a koje su to stvari koje nisu dobre za njega.
Sve ovo saznaćete upravo čitanjem o ishrani i jelima. Čitave kulture se mogu upoznati kroz dobre knjige o kuvarskoj umetnosti. Sem toga, vrhunske knjige o kulinarstvu uče i organizaciji kuvanja, tehnici u kuvanju, kao i načinima na koji se mogu koristiti kuhinjski uređaji i aparati.
Neretko knjige o kuvanju otkrivaju i socijalni, politički i ekonomski kontekst u kome se određeno društvo nalazilo u datom trenutku, a iz tradicije u kulinarstvu i prehrani može se zaključiti puno toga o istoriji ljudi.
Sve ove informacije pronaći ćete u dobrim knjigama o kulinarstvu. Kulinarske knjige obično sadrže i priče o svojim autorima, kao i o eri u kojoj su napisane. Od toga kojoj tačno tematici je knjiga najviše posvećena, zavisi i sama vrsta knjige.
Kako izgledaju knjige o kulinarstvu?
Knjigu svaki autor organizuje po svojim željama, a one obično imaju više od 100 strana, mada to zavisi od samog pisca. Ipak izdvojile su se odlike stilova knjiga o kulinarstvu. Na primer, zapadne knjige obično grupišu recepte po njihovom glavnom sastojku, dok Japanski autori recepte grupišu prema tehnikama kuvanja (prženje, pečenje, grilovanje..). Oba tipa knjiga imaju posebno odvojene recepte kada je reč o supama i dezertima.
Vrste kulinarskih knjiga
Kao što je navedeno, u zavisnosti od toga kom segmentu kulinarstva je knjiga najviše posvećena, zavisi i njena vrsta. Tako se knjige u kulinarstvu grubo mogu podeliti na:
Internacionalne - knjige u kojima se nalaze recepti iz različitih krajeva sveta. Obično se prevode i čitaju od strane kuvara i sladokusaca širom sveta.
Etničke/nacionalne - knjige o kuhinji određene etničke grupacije ili čitave nacije. Sadrži “domaće” recepte i uglavnom se oslanja na tradiciju i običaje u prehrani i kulinarstvu određenog društva.
Profesionalne kulinarske knjige - knjige koje pišu i čitaju profesionalni kuvari. One su tu prevashodno radi prenosa znanja tehnika i veština kuhinja.
Knjige o jednoj temi - specijalizovane knjige o određenoj temi. Npr. knjiga o pasti, ili o ribi.
“Kuvarske” knjige - knjige o šefovima kuhinja, njihovim jelima ili restoranima.
Najčešće su knjige o kulinarstvu mešavina svih navedenih vrsta.
Knjige o kulinarstvu koje morate pročitati
Hiljade je knjiga o kulinarstvu koje su vredne čitanja, ali ćemo suziti selekciju na tri koje smatramo osnovnim i koje morate pročitati ukoliko vas hrana i jelo, kao i samo kuvanje i degustiranje, inspirišu.
#1 O hrani i kuvanju (On food and cooking), Harold McGee
Magazin Tajm nazvao je ovu knjigu “remek-delom”, čim se pojavila 1984. godine. Knjigu “O hrani i kuvanju” čitali su profesionalni šefovi kuhinja i kuvari. Sem njih, svako ko želi da sazna više o prehrambenim namirnicama, hrani, njenom poreklu i načinu na koji se može spremati - mora pročitati tu knjigu!
Za 20. godišnjicu, Harold McGee je spremio novo izdanje knjige, upotpunjenu novim informacijama i sa preko 100 novih ilustracija. Nova knjiga obezbeđuje bezbroj informacija koje čitaocima “otvaraju oči” novim saznanjima o hrani i jelu. Nova knjiga je pokrenula čitav novi gastronomski pravac poznat kao “molekuralna kuhinja”.
Iako je nakon prvog izdanja knjige, još mnogo dela posvećeno nauci o kuvanju - ona ostaje temelj ove nauke, a na svojim stranicama ima čak i istorijsku revoluciju hrane i kuvarskih tehnika. Harold McGee je pisac iz oblasti hemije, istorije i kuvanja, a najpoznatiji je upravo po ovoj knjizi.
#2 Biblija ukusa (The Flavor Bible), Karen Page i Andrew Dornenburg
Poznati šefovi kuhinja Karen Page i Andrew Dornenburg pripremili su knjigu koju su nazvali “Biblija ukusa”. Kao štu sam naziv govori, ova knjiga zaista je izuzetno temeljno obradila sve što ukus čini: ukus u ustima, aroma, osećaj u ustima i X faktor.
Znamo da postoji 4 bazična ukusa: slano, slatko, ljuto i gorko. Ono čemu ova knjiga svoje čitaoce uči, jesu načini za spajanje ovih ukusa radi stvaranja savršene harmonije i divnih aroma. Ako ste u potrazi za ultimativnim vodičem koji će vam uvek biti na raspolaganju i upoznati vas sa tajnama spajanja ukusa i kreiranja neodoljivih jela - pronašli ste ga!
#3 Kako skuvati bilo šta (How to Cook Everything), Mark Bittman
Za one koji su u potrazi za konkretnim receptima najrazličitijih jela - ovo je knjiga koju traže! 2,000 jednostavnih recepata za divna jela objedinjena u jednu knjigu, a napisana od strane svetski poznatog kuvara Mark Bittmana, nalazi se u ovom kuhinjskom remek-delu. Ova knjiga biće vam odličan saveznik u kuhinji, a u njoj ćete uvek moći da pronađete baš ono jelo koje ste želeli da pripemite!
Potražite knjige u knjižarama i upoznajte gastronomiju na najbolji mogući način. Bilo da vas inspiriše kuvanje, ili uživanje u isprobavanju jela - ove knjige otvoriće Vam oči i napraviti izvrsnu uvertiru u hedonizam koji ćete tek početi da otkrivate. Bon Appétit!